Klimahandleplan

Her kan du læse om vores tema "Vilde haver og natur"

Klimahandleplan i pædagogisk praksis 2025

I Børneuniverset i Centrum har vi særligt fokus på, at natur og udeliv dagligt integreres i den pædagogiske praksis. Institutionen har et rigt udeliv med rigtig gode udendørsforhold. På den ene side af institutionen er der en stor legeplads med klatretårn, rutsjebane, cykelbane, hængekøjer, sansegynge, boldbane og tarzanbane. På den anden side at institutionen er der også en stor legeplads med krat til dyr og insekter, plantekasser, pilehytte, pavillon, hængekøjer, bålplads og udekøkken.


Når voksne viser interesse for planter, insekter, vejrforhold mm, og bliver nysgerrige på, hvad børnene er optaget af, ser vi børn, der bliver bedre til at passe på naturen og børnene opnår samtidig større forståelse for sammenhænge i naturen.


I april måned 2025, blev der på den pædagogiske dag, arbejdet med forskellige tilgange til at inddrage natur og udeliv i læringsmiljøet, med fokus på at skabe et fælles tredje gennem aktiviteter. Helle Westergaard, som er naturvejleder i Vejle Kommune, var med hele dagen og havde sammen med ledelsen lavet programmet for dagen.
Alle medarbejdere fik deres egen taske med materialer til at igangsætte aktiviteterne i hverdagen. Med tasken har vi tænkt, at et let tilgængeligt materiale i højere grad bliver anvendt, fremfor materiale der er opbevaret på et depot.


Derudover har institutionen investeret i bestemmelsesduge, aktivitetskort og andre supplerende materialer til at igangsætte aktiviteter i natur og udelivet. Som et led i at inddrage klimaet mere som begreb i læringsmiljøerne, vil vi fremover, sammen med børnene have fokus på at samle affald og lære dem hvad det betyder når det ligger i naturen. Vi vil også inddrage vejret i dagens samling og sammen med børnene lave vejrmålinger, som der efterfølgende er dialog og refleksion over sammen med børnene.

Som tegn vil vi se: Børn, der stiller flere nysgerrige spørgsmål, undrer sig og laver eksperimenter i naturen. Forældre der bliver inspireret af at inddrage udelivet mere derhjemme, fremfor meget skærmtid.


Vi inddrager børnebøger med natur og udeliv som tema og har et lille bibliotek som også kan tages med på legepladsen.


I maj måned afholdes den årlige plantedag, hvor bedsteforældre, eller andre familiemedlemmer, sammen med børnene planter en medbragt plante hjemmefra. Her anbefaler vi at der medbringer planter der understøtter biodiversitet, så planten kan indgå i en dialog om hvorfor den er en vigtig plante og dermed undgå at blive brugt til børnenes sandkagelege.


I august måned 2025 får alle medarbejdere et kursus i ”tidlig naturfaglig nysgerrighed”, som skal være med til at understøtte, at temaet indgår i den daglige praksis.