Profil og pædagogik

Vi skaber rum for leg og læring og prioriterer nærvær, tæt voksenkontakt og samvær højt. Læs her hvordan vi arbejder med pædagogik i hverdagens praksis.

Profil og pædagogik

I institutionen har vi fokus på anerkendende relationer, hvor vi viser børnene, at vi er en del af fællesskabet og hjælper hinanden ud fra de forudsætninger, vi har. Vi er voksne, der skaber rammer og sikrer at alle børn får mulighed for trivsel og udvikling. Vi lytter, opmuntrer og anerkender børnenes følelser. Vi skaber rum for leg og læring og prioriterer nærvær, tæt voksenkontakt og samvær højt.
Vi mener, at børn fødes med sociale og kommunikative kompetencer og bliver til i relation med andre. Vi ser barnet som medskaber og aktivt.
I den tid børnene går i institutionen arbejder vi med, at de lærer at kunne begå sig i et socialt fællesskab, at have empati, at kunne tage hensyn og forstå andres motiver. Vi vægter sproglige kompetencer, accept og tolerance over for andre menneskers perspektiv og dette at have kendskab til sig selv og egne kompetencer.

Pædagogik i ord og handling


Det er vigtigt, at børnene har de bedste betingelser for leg og udvikling. De fysiske rammer med forskellige legemiljøer med tæt voksenkontakt, som er nærværende og optaget af børnenes perspektiv. Der er få afbrydelse og tid og plads til at fordybe sig i legen. Der findes gode muligheder for mange lege, så som at spille, læse, tumle, familielege – både stille og mindre stille lege.
De voksne er rollemodeller, hvilket vil sige, at de går foran, understøtter og justere sig. Men samtidig er de åbne for, hvad børnene er optaget af og hvad der følelsesmæssigt er på spil. Børnene udvikler sig gennem legen ved at afprøve forskellige roller og oplevelser, de har haft. De lærer sociale spilleregler at kende, at løse konflikter og tage initiativ. De voksne er faste holdepunkter, der giver børnene gode rutiner i rammer, hvor børnene er medbestemmende og aktive, efter alder og udvikling.


Vi støtter børnene i et varieret følelsesliv med plads til at være sur, vred, ked af det. Vi lytter, trøster, opmuntre og anerkender deres følelser

I løbet af en dag her i institutionen oplever barnet, at være aktiv deltagende i et lille læringsmiljø indendørs, for eksempel dukkerummet, dyr/bondegård, biler, tumlerum med puder og sansestimulerende ting. At være på tur, lege på legepladsen eller lave kreative ting på værkstedet.


Vores daglige praksis er bygget op på 3 fokuspunkter: Relationer, funktioner og temaer. Det skal forstås på følgende måde:

  • Relationer – vi er optaget af de anerkendende relationer, hvor vi bliver til i samspil med andre ved at blive set, hørt og mødt af både voksne og andre børn.
  • Funktioner – som beskrevet ovenfor har rummenes indretning stor betydning for legemiljøerne. Børnene lærer sammen med den voksne – hvordan kommer jeg i leg, hvad kan jeg lave i de forskellige funktioner og hvem skal jeg lege med.
  • Temaarbejde – at arbejde temabaseret er et godt udgangspunkt for samarbejdet og er med til at sikre fælles retning. Vi arbejder med forskellige temaer i to måneder af gangen, som f.eks. eventyr, spiring, cirkus, nisser. Det er både i de planlagte aktiviteter, i legene og det mere spontane og i rutinerne, at temaet gør sig gældende.

Som pædagogiske værktøj til at arbejde med disse fokuspunkter bruger vi KIDS og ny styrket læreplan, for at sikre at den pædagogiske kvalitet.